Projekt • På Södra Hamngatan 19–23 genomför vi renovering av fasaderna på tre innergårdar. Det är både putsade väggar och fasader med gult tegel som renoveras.
I slutet av 1800-talet började Södra Hamngatan förändras. Gatan gick från att vara en nyckelgata för handeln som kom in via hamnen till att bli ett bankstråk. Under 1900-talets första decennier etablerades ett tiotal banker på Södra Hamngatan. Så även på adresserna där vi idag utför innergårdsrenoveringar.
Klassicistiskt och florentiskt sekelskiftsbygge
Göteborgs Handelsbank bildades 1887 och banken tog allt eftersom över flera adresser på Södra Hamngatan, bland annat fastigheten på 19–21. De rev den befintliga byggnaden och 1925 reste istället en ny bank i tidsenlig klassicistisk stil. På innergården placerades den glasövertäckta bankhallen.
Fastigheten på hörnet mot Korsgatan, Södra hamngatan 23, skiljer sig utseendemässigt från sina grannar och har mycket mer rundade former. Där var det istället Göteborgs Köpmansbank som som köpte fastigheten 1891, lät riva den och byggde nytt i florentinsk stil.
Fasaderna ut mot gatan är påkostade och spektakulära, medan innergårdarna är mer modesta. Det var vanligt att man byggde så, fokus – och pengar – lades på den yttre fasaden.
Byter trasigt tegel mot nytt och tidsenligt
Nu när vi renoverar innergårdarna fogar vi om tegelväggarna genom att fräsa bort gammal fog och lägga dit ny massa. Vi byter ut trasiga tegelstenar och ersätter dem med nya, högkvalitativa tegelstenar som passar ihop med resten av fasaden.
Slät puts kräver skicklighet
De putsade fasaderna är omgjorda i sin helhet. Vi tar bort gammal puts och lägger på ny. Det kan vara ett svårt arbete som kräver en hel del vana eftersom det är så viktigt att ytan blir helt slät. Trycker du på putsen för hårt blir det gropar, men utan tillräckligt tryck skapas blankfläckar istället. Jämfört med en tegelrenovering är en putsvägg mer finlir. Minsta misstag syns på en stor putsad yta.
Innergårdarna på de här adresserna är egentligen taket till de gamla bankhallarna, och taket ligger på 1,5 vånings höjd.
Det finns en stor glaskupol i mitten och en knappt 2 meter bred betongyta runt om. Den ytan har vi försett med ett nytt tätskikt i papp för att hindra att vatten tränger in i betongen.
Mer information
Vill du veta mer? Hampus Letbäck svara gärna på dina frågor. Ring eller mejla nu!
Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!
[et_social_share]
Relaterade projekt
Pilastrar och tegel på Kapellplatsen
Med gult tegel och pilastrar som vetter åt Kapellplatsen har den här fastigheten stått sedan 1923 och nu, nästan 100 år senare, har vi på OA Tobiason genomfört en tak- och fasadrenovering.
Läs mer »